V-snaar

V-snaar

Bij een piepende auto wordt al snel gezegd “dat is vast de V-snaar”. Maar wat is de V-snaar eigenlijk en waar dient deze voor?

De V-snaar is een aandrijfriem. Verschillende onderdelen van een auto kunnen door een V-snaar worden aangedreven. Denk bijvoorbeeld aan de dynamo, waterpomp of airco. De naam komt vanwege de V-vorm, die er overigens voor zorgt dat de riem beter op spanning blijft. Ook zorgt de V-vorm voor meer grip op de poelies waar hij overheen loopt. Het is overigens geen getand profiel, bij een V-vorm is er lichte slip mogelijk en geoorloofd.

Wel is het zaak om de V-snaar op spanning te houden. Slijtage, uitdroging en kou zorgen er voor dat de snaar te veel gaat slippen. Dit hoor je aan het piepende geluid dat onder de motorkap wegkomt. Als de V-snaar zijn werk niet meer goed kan uitvoeren, doen andere onderdelen dit ook niet.

Daarom is het van belang om de V-snaar op tijd te laten vervangen. Bij een reguliere onderhoudsbeurt kijken we altijd of de V-snaar nog goed (genoeg) is. Het vervangen van een V-snaar brengt over het algemeen geen hoge kosten met zich mee. Het te lang doorrijden met een slecht functionerende V-snaar kan schade veroorzaken aan andere onderdelen. In dat geval zullen de herstelkosten al snel hoger oplopen.