Distributieriem

Distributieriem

Iedereen heeft er wel eens van gehoord: de distributieriem. Maar wat is het eigenlijk en waarom moet deze soms vervangen worden?

Zonder distributieriem loopt de motor ook niet. Voor de technisch geïnteresseerden, het is een gekartelde band tussen de krukas en nokkenas. Over het algemeen geldt dat hoe moderner je auto is, hoe langer de distributieriem meegaat. Dit komt omdat er steeds betere materialen worden gebruikt.

Uiteraard hebben meer omstandigheden invloed op de levensduur van een distributieriem. Denk hierbij aan het klimaat en rijstijl. Maar ook als je veel in de stad rijdt zal hij minder lang meegaan. Zelfs wanneer je juist heel weinig kilometers maakt, kan de distributieriem eerder kapot gaan. Dit als gevolg van uitdroging.

Veel autofabrikanten hanteren een vaste kilometerstand om de distributieriem te laten vervangen, bijvoorbeeld na 120.000km. In het onderhouds- of instructieboekje van uw auto staat aangegeven welke kilometerstand bij uw auto van toepassing is. Bent u dit boekje kwijt en wilt u toch weten of uw distributieriem aan vervanging toe is? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we dit voor nu na.

De prijs van een distributieriem verschilt per merk, model en zelfs uitvoering.  Daarnaast is de vervanging een nauwkeurige klus, dus houd rekening met 2 á 3 uur arbeidsuren.  U kunt altijd contact met ons opnemen voor een richtprijs.

Het laten vervangen van een distributieriem is nog altijd vele malen goedkoper dan wanneer hier te lang mee is gewacht. De motor werkt dan niet meer en kan zelfs schade oplopen. Ook is het dan veel arbeidsintensiever om alles te herstellen.